Friday, February 13, 2009

PERSATUAN BANGSA-BANGSA BERSATU SIRI 3

Assalamu'alaikum wbth,

Kaedah Pelaksanaan Polisi CFR
Jika CFR membuat keputusan mengenai sesuatu idea yang hendak mereka sebarkan, idea itu akan mula disebarkan oleh cawangan-cawangan mereka. Katalah mereka ingin menyebarkan tentang 'New World Order'. Ahli-ahli mereka yang menjadi pensyarah di universiti-universiti akan memberikan ceramah mengenai New World Order, Kelab Bohemia akan mengadakan seminar dengan New World Order sebagai temanya, dan Secretary of State akan bercakap dengan pemberita mengenai New World Order dan seterusnya.

Dan apa yang ditulis dalam majalah mereka, Foreign Affairs, kebiasaannya menjadi kenyataan kerana apa yang mereka tulis itu adalah polisi yang mereka ingin laksanakan. Hampir semua orang-orang yang memegang jawatan tinggi di US ini samada dengan kerajaan, media dan sebagainya menjadi ahli dalam CFR.
Pembentukan PBB

Pada akhir tahun 1939, 'State Department' US telah membentuk satu komiti untuk mengendalikan masalah-masalah selepas perang yang diberi nama 'Post War Problems Committee'. Ahli-ahli komiti ini terdiri dari orang-orang yang berpangkat tinggi dalam Department of State. Mereka pula dibantu oleh satu kumpulan research yang baik yang pada tahun 1941 membentuk 'Division of Special Research'.

Mereka seterusnya menjadi penasihat kepada 'Post War Foreign Policies'. Mereka akan menentukan apakah polisi US selepas perang Dunia Kedua. Ahli-ahli mereka, hampir semuanya adalah orang-orang penting dalam CFR. Antaranya ialah Hamilton, Armstrong, Summerwells, Isaiah Myron, Leo Taylor. Taylor, seorang Rusia, adalah pengarah komiti tersebut dan dianggap sebagai arkitek perlembagaan PBB.

Secara perlahan-lahan tujuan sebenar mereka membentuk komiti tersebut mulai ketara, iaitu untuk membentuk satu kerajaan dunia. Pada tahun 1941, ketua-ketua negara US, Soviet, Britain dan China telah menandatangani satu perjanjian yang di namakan 'Atlantic Charter'. Antara mereka yang hadir ialah Roosevelt, Stalin dan Churchill.

Pada tahun 1945, satu lagi perjumpaan diadakan dan kali ini di San Francisco di mana 40 orang wakil dari US telah hadir dengan wakil-wakil dari 45 negara lain. Dalam perjumpaan ini mereka merangkakan perlembagaan untuk PBB. Pengerusi komiti tersebut ialah Alger Hiss, seorang sosialis dan ahli dalam CFR. Dia seterusnya menjadi Secretary General untuk PBB sehingga pilihanraya pertama diadakan pada tahun 1951 untuk melantik Secretary General baru.
Pengaruh Komunis Dalam PBB

Hiss memegang jawatan tersebut dari 1945 hingga 1951. Hiss kemudiannya telah dibuktikan sebagai agen perisik Rusia (KGB). Begitu juga dengan mereka-mereka yang membantu Hiss menulis perlembagaan tersebut. Semua sekali, kecuali seorang telah dibuktikan kemudian sebagai agen Rusia. Mereka ialah Harry Dexter White, Virginius Frank Coe, Noel Field, Lawrence Duggan, Henry Julian Wadleigh, John Carter Vincent, David Weintraub, Nathan Gregory Silvermaster, Victor Perlo, Irving Kaplan, Abraham G. Silverman, William H. Taylor, William L. Ullman, Soloman Adler dan Harold Glasser. Hanya seorang iaitu Dean Asheson yang bukan agen KGB Rusia.

Orang yang dilantik untuk menggantikan Hiss, Trygve Lie, dari Norway adalah juga seorang sosialis dan penyokong kuat Soviet. Lie kemudian diganti pula pada tahun 1953, oleh Dag Hammarskjold dari Sweden. Beliau meninggal dunia dalam kemalangan kapal terbang pada tahun 1961. Ada kemungkinan bahawa beliau telah dibunuh.

Seorang komunis Marxis dari Burma, U Thant telah dilantik sebagai Secretary General pada tahun 1961. Dalam tahun 1970, U Thant menulis satu surat memuji-muji kebijaksanaan Lenin dan mengatakan bahawa idea-idea Lenin cukup mempengaruhi kejadian-kejadian yang berlaku pada masa itu. Selepas U Thant, Kurt Waldheim dari Austria telah dilantik menjadi Secretary General. Beliau adalah seorang Nazi yang berkhidmat dalam tentera Jerman ketika Perang Dunia Kedua dan benar-benar pro komunis sepanjang beliau menjadi Secretary Genaral untuk PBB. Seterusnya beliau diganti pula oleh Javier Perez de Cuellar dan kemudiannya Boutros Boutros-Ghali.

Orang yang paling kuat dalam PBB ialah 'Under-Secretary-General for Political and Security Council Affairs' kerana beliaulah yang memegang bahagian ketenteraan PBB. Sejak PBB mula ditubuhkan hingga sekarang, 14 orang telah memegang jawatan tersebut. Semua sekali adalah komunis dan semua sekali kecuali dua orang adalah dari Soviet atau Rusia. Senarainya adalah seperti berikut:

1946-49 ...... Arkady Sobotev (USSR)
1949-53 ...... Konstantin Zinchenko (USSR)
1953-54 ...... llya Tchemychev (USSR)
1954-57 ...... Dragoslav Protitch (Yugoslavia)
1958-60 ...... Anatoly Dobrynin (USSR)
1960-62 ...... Georgy Arkadev (USSR)
1962-63 ...... E.D. Kiselev (USSR)
1963-65 ...... V.P. Susfov (USSR)
1965-68 ...... Alexei Nesterenko (USSR)
1968-73 ...... Leonid N. Kutakov (USSR)
1973-78 ...... Arkady N. Shevchenko (USSR)
1978-81 ...... Mikhail D. Sytenko (USSR)
1981-86 ...... Viacheslav A. Ustinov (USSR)
1987-92 ...... Vasiliy S. Safronchuk (USSR)
1992- ...... Vladimir Petrovsky (Rusia)
& James O.C Jonah (Sierra Leone)

Ketika Roosevelt berjumpa dengan Stalin, beliau bersetuju untuk memberi 3 kerusi kepada Soviet dan jika ada tentangan dari Congress US, maka mereka akan berikan 3 kerusi lagi kepada US pula. Ketika Roosevelt membentangkan ini kepada Congress, beliau tidak mendapat tentangan tentang pemberian 3 kerusi kepada Soviet lalu beliau tidak mencadangkan untuk memberikan 3 kerusi kepada US. Jadi jelas di sini ketua negara US tidak berjuang untuk kepentingan US. Hingga sekarang, Soviet kekal dengan 3 kerusi dan US dengan 1 kerusi sahaja.
Bersambung...

No comments: